Újabb esőzések és áradások Ausztriában és Felső-Csehországban


 

Heves zivatarok okoztak áradásokat Ausztria északi részén, részben korábban már árvíz sújtotta falvakban – jelentette hétfőn az osztrák rádió (ORF).

Forrás :inforabakoz.hu

    Felső-Ausztria több körzetében és Salzburg tartomány északi részén egy hirtelen jött, heves zivatar, jégeső és erős szél következtében pincéket és garázsokat öntött el a víz vasárnap este. Egy utat le kellett zárni, mert sziklaomlás torlaszolta el. Salzkammergut egyes falvaiban egy héten belül másodszor öntöttek ki a hegyi patakok.
    Háromszáz tűzoltó közel száz házhoz vonult ki bevetésre. Helyenként másfél méter magasan állt a víz a pincékben, máshol kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk.
    A hét első két napjában további viharok várhatóak az ország nyugati részén. Vorarlbergben és Tirol északi részén ezért ismét megnövekedett a földcsuszamlások és kőomlások veszélye.
    Máshol Ausztriában múlt csütörtök óta mindenhol apad a folyók vízállása, az árhullám elvonulása után már a helyreállításra összpontosítanak. A Duna mentén Emmersdorfban, Melkben, Kritzendorfban és Klosterneuburgban közel kétezer tűzoltó vesz részt a takarításban hétfőn. Kremsben és környékén megkezdték a mobil védőfalak leszerelését.
    Ausztriában hat halálos áldozata volt a múlt hét végén kezdődött áradásoknak, egy hetedik embert eltűntként tartanak nyilván. Az anyagi károkról még nincsenek összesített adatok a károkról, de annyit már tudni lehet, legalább az elmúlt évtized legsúlyosabb természeti csapásaként érték az országot a múlt hét végén bekövetkezett heves áradások. Az Alpokban Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokban a hegyi patakok öntöttek ki, valamint sárlavinák és földcsuszamlások okoztak katasztrófahelyzetet, míg Felső- és Alsó-Ausztriában a Duna és az Inn áradása okozott súlyos károkat.

Újabb több száz családi házat öntött el a víz hétfőre virradóra Közép- és Észak-Csehországban, ahol a kiadós esőzések következtében megáradt számos kisebb folyó és patak.

    A közszolgálati hírtelevízió kora reggeli jelentése szerint a közép-csehországi Kladno és Melník, az észak-csehországi Louny, valamint a dél-csehországi Cesky Krumlov és Tábor környékén a helyi patakok kerteket, házakat, pincéket gazdasági ingatlanokat öntöttek el.
    A Melník környéki településeken több mint száz ház van újra víz alatt, illetve veszélyben. Prágában az esőzések miatt vasárnap este néhány órára több utca került víz alá, mert a csatornák nem képesek több csapadékot befogadni. A víz számos pincét, egy mozit, iskolát és benzinkutat is elöntött, és újabb közlekedési gondokat okozott. Több tucatnyi ház pincéje és kertje víz alatt áll a kelet-csehországi Hradec Králové környékén is.
    A rendőrség felszólította a lakosságot, hogy ne parkoljon senki a folyók és a patakok közelében, mert a hétfőre is várható esők miatt fennáll a helyi árvizek veszélye.
    Általában azonban megállapítható, hogy az árvízhelyzet országos szinten folyamatosan javul, a nagy folyók, a Moldva és az Elba vízszintje folyamatosan apad. Az Elba Ústí nad Labemnél azonban továbbra is nyolc méter körül van, míg a normális vízszint három méteres. Mindenütt kezdődik a takarítás, az újjáépítés, a kárfelmérés, ami nyilvánvalóan több hétig, hónapig is eltart.
    Az észak-csehországi Ústí nad Labemben az intenzív esőzések következtében hétfő reggel újra le kellett zárni az Elbán átívelő egyik közúti hidat, mert a csatornák nem bírták elvezetni az esővizet, amely elöntött néhány utcát és akadályozza a hídra jutást, a forgalmat. Decínben az Elba-hidak már járhatóak.
    A szélvihar és az eső következtében országszerte az utakon sok helyen hordalék, iszap, törmelék és faág gyűlt össze. A víz és a hordalék miatt mintegy 70 közútszakasz van zárva. A vasúton még három helyen van forgalomkorlátozás. A sínekre dőlt fák miatt azonban reggel megszakadt a közlekedés a Prága-Kralupy vonalon. Továbbra is zárva van a vasútállomás Ústí nad Labemben. Prágában a metró teljes útvonalakon jár, de több utca továbbra is járhatatlan.
    Harmadfokú, tehát a legmagasabb szintű árvízvédelmi készültség hétfő reggel már csak három folyószakaszon volt.

Forrás : MTI

About these ads

Névjegy János Valaki
Valaki vagyok

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

You are commenting using your Twitter account. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

You are commenting using your Facebook account. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

You are commenting using your Google+ account. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s